Το χωριό Επισκοπή βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και 8,5 χλμ. νότια του χωριού Κοκκίνη Χάνι. Είναι ένα μικρό χωριό με ανεπιτήδευτη ομορφιά που περιμένει τον επισκέπτη να την ανακαλύψει. Είναι κτισμένo σε υψόμετρο 350 μέτρων, σε αμφιθεατρική θέση, σε έναν από τους πολλούς λόφους της περιοχής που εναλλασσόμενοι με εκτάσεις από αμπελώνες και ελαιώνες διαμορφώνουν το ανάγλυφο όλης της περιοχής. Οι κάτοικοι της Επισκοπής ασχολούνται με την ελαιοκομία, την αμπελουργία και την κτηνοτροφία και σηματοδοτούν καθοριστικά την τοπική οικονομία.
Tο όνομα Επισκοπή που διατηρεί ως και σήμερα το χωριό οφείλεται στο γεγονός ότι μεταφέρθηκε εδώ η έδρα της επισκοπής Χερρονήσου, μετά την ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά το 961 και το τέλος της αραβοκρατίας (824-961). Σε έγγραφο του Δουκικού αρχείου του Χάνδακα, το 1386, αναφέρεται ως Piskopi, ενώ το 1583 αναφέρεται από τον Καστροφύλακα ως Piskopi Chiersonisso, με 690 κατοίκους.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η πρώτη κατοίκηση στην περιοχή της Επισκοπής τεκμηριώνεται από την μινωική περίοδο ως και σήμερα. Έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες από την Μεσομινωϊκή περίοδο ενώ συνέχισε να κατοικείται και στη διάρκεια της Υστερομινωϊκής περιόδου( 1600- 1480 π.Χ.). Στην περιοχή έχει ανασκαφεί ένα μινωικό λατομείο και έχουν εντοπιστεί και όστρακα της μινωικής περιόδου. Σποραδικά ευρήματα υπάρχουν τόσο από την κλασική όσο και από τη ρωμαϊκή εποχή. Ευρήματα από την περιοχή εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Σημαντικότερα και πιο εντυπωσιακά είναι βεβαίως τα βυζαντινά μνημεία της Επισκοπής που ζωντανεύουν μέσα από τους δεκάδες ναούς που βρίσκονται διάσπαρτοί στους δρόμους του χωριού και τα μετόχια. Το γεγονός αυτό συνδέεται με τη σημασία που είχε ο οικισμός ιστορικά ως επισκοπική έδρα από το 961 ως και το 1900.
Ο παλιότερος ναός της περιοχής είναι η Παναγία η Κερά - Λημνιώτισσα, ναός του 11ου αιώνα. Πολλές εκκλησίες του χωριού τοποθετούνται χρονολογικά στον 14ο και τον 15ο αιώνα, όπως ο Άγιος Αντώνιος, ο Άγιος Ιωάννης, η Αγία Παρασκευή, ο Μιχαήλ Αρχάγγελος, ο Αγ. Γεώργιος, η Φανερωμένη κ.ά. που κοσμούνται με ιδιαιτέρως αξιόλογες τοιχογραφίες. Ο Άγιος Μηνάς είναι ο ενοριακός ναός του χωριού και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία με την κατασκευή του να τοποθετείται στο 19ο αιώνα (1882-1884). Κάτω από το δάπεδο της εκκλησίας ευρήματα των ανασκαφών έφεραν στο φώς βυζαντινούς τάφους αλλά και απέδειξαν ότι στο ίδιο σημείο υπήρχε ναός της πρωτοβυζαντινής περιόδου.
Στην Επισκοπή μπορεί να επισκεφθεί κανείς το δημοτικό πάρκο Παναγιωτάκη, ένα χώρο πράσινου και αναψυχής. Διαθέτει παιδική χαρά και ένα υπαίθριο θεατράκι που το καλοκαίρι φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού. Ακόμα το χωριό φιλοξενεί το Αργυράκειο Πολεμικό και Εθνολογικό Μουσείο που ιδρύθηκε από το Μιχάλη Αργυράκη και λειτουργεί από το 1994.
Στις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής αλλά και στα καφενεία, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις. Αν ο επισκέπτης επιθυμεί κάτι διαφορετικό από τους έντονους ρυθμούς που προσφέρουν τα γύρω τουριστικά θέρετρα τότε η Επισκοπή προσφέρεται σαν μια εναλλακτική πρόταση που σε συνδυασμό με την τοπική φιλοξενία συνθέτουν ένα ιδανικό προορισμό.