Μικρός μονόχωρος καμαροσκεπής ναός που βρίσκεται στη νότια πλευρά της ομώνυμης πλατείας στην Επισκοπή. O ναός χρονολογείται στην ενετοκρατία και πιο συγκεκριμένα στον 15ο αιώνα μ.Χ.. Υπάρχουν δύο είσοδοι, μια στα δυτικά και μια στα βόρεια με περίτεχνα ενετικά θυρώματα. Στο μονολιθικό υπέρθυρο της βόρειας εισόδου έχουν χαρακτεί δύο περίτεχνες σπείρες.
Μπροστά ακριβώς από το Ιερό Βήμα εντοπίζεται ένας τάφος, ο οποίος δεν είναι γνωστό σε ποιόν ανήκει. Το τέμπλο είναι ξύλινο και έχει ζωγραφιστεί σε κάποια σημεία ενώ φέρει στοιχεία της αμπέλου πάνω από τη κεντρική πύλη. Κοσμείται από τις εικόνες της Βρεφοκρατούσας (1979), του Παντοκράτορος (1982) και της Αγίας Παρασκευής (1964). Στο ναό πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση το 1960 και το 1999 καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Επισκοπής.
Στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας εντοπίζεται ο Χριστός ως Μέγας Αρχιερέας, μέσα στην κόγχη οι Συλλειτουργούντες Ιεράρχες και στον βόρειο και νότιο τοίχο του ιερού μετωπικοί Άγιοι. Στο μέτωπο του ανατολικού τοίχου, παρουσιάζεται η Φιλοξενία του Αβραάμ και λίγο χαμηλότερα ο Ευαγγελισμός. Στη καμάρα που καταλαμβάνει μέρος του ιερού βήματος εικονογραφείται η Ανάληψη και η Πεντηκοστή.
Στην καμάρα του κυρίως ναού εντοπίζονται 22 σκηνές από τον βίο της Αγίας Παρασκευής. Στην εικονογράφηση αυτή, παρουσιάζεται κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σπάνιο. Γνωρίζουμε ότι την περίοδο που χτίστηκε ο ναός, η Κρήτη ήταν βενετοκρατούμενη. Σε όλη λοιπόν την εικονογράφηση παρουσιάζονται οι Ενετοί να έχουν φανερά τον ρόλο του εχθρού καθώς φορούν μεταλλικές πανοπλίες και κράνη κλειστού τύπου. Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό στη παράσταση της Κολάσεως όπου παρουσιάζονται πρόσωπα Ενετών να καίγονται.
Εντύπωση προκαλεί επίσης ο δράκος που εικονογραφείται σε μία σκηνή από τον βίο της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος παραπέμπει σε βενετσιάνικο οικόσημο. Προπαγάνδα του καλλιτέχνη ή απλά δυτική επιρροή στην εικονογράφηση;
Στη καμάρα εντοπίζονται δύο ενισχυτικά τόξα στα οποία εικονογραφούνται προφήτες. Τον βόρειο και νότιο τοίχο καταλαμβάνουν ολόσωμες μορφές μετωπικών Αγίων και ανάμεσα τους (στο νότιο τοίχο) ο Ασπασμός Πέτρου και Παύλου. Στο δυτικό τοίχο εικονογραφούνται η "Δευτέρα Παρουσία" από την οποία διατηρούνται μόνο σπαράγματα.
Αρχιτεκτονική: Μικρός μονόχωρος καμαροσκεπής ναός
Χρονολόγηση: 15ος αιώνας μ.Χ.
Τοποθεσία: Επισκοπή, νότια της πλατείας Μεϊντάνι, στη μικρή πλατεία της Αγίας Παρασκευής
Ημερομηνία Εορτής: 26η Ιουλίου
Αγιογραφίες: ΝΑΙ
Προσβασιμότητα : Εύκολη
Επισκεψιμότητα : Ανοικτά