ΠισκοπιανόΤο Πισκοπιανό είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, στους πρόποδες του βουνού Χάρακα και βρίσκεται ανάμεσα στην Άνω Χερσόνησο και το Κουτουλουφάρι. Το Πισκοπιανό βρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία, που έχει πανοραμική θέα προς την κοσμοπολιτική παραλία της Χερσονήσου με το βλέμμα ικανό να ταξιδέψει στο βάθος της θάλασσας και του ουρανού.

Το Πισκοπιανό βρίσκεται 26 χιλιόμετρα ανατολικά του Ηρακλείου και 2 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου, και είναι ένα χωριό 450 κατοίκων. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την ελαιοκομία και τον τουρισμό. Το Πισκοπιανό φαίνεται ότι αναπτύχθηκε το μεσαίωνα, όταν οι επιδρομές των πειρατών στα παράλια ανάγκασαν τους κατοίκους να αναζητήσουν την ασφάλεια μακριά από την θάλασσα. Έτσι λοιπόν γίνεται και η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη του το 1379, όπου ανήκε στην επισκοπή Χερσονήσου (casale Piscopiano de Chersonisso). Λίγο αργότερα το 1583 αναφέρεται ξανά σαν μικρό χωριό με 111 κατοίκους.

Στο Πισκοπιανό αναβιώνει η παράδοση μέσα απ’ τα γραφικά και στενά σοκάκια που διασχίζουν τις παραδοσιακές γειτονιές, με τα όμορφα πετρόχτιστα σπίτια όπου επικρατεί η απλότητα και η κρητική αρχιτεκτονική. Η περιοχή αποτελεί ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν ήρεμο και χαλαρό περιβάλλον για διακοπές. Φαγητό και ποτό μπορεί κανείς να απολαύσει στις ταβέρνες και στα παραδοσιακά καφενεία του χωριού. Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, με επιπλωμένα διαμερίσματα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στο Πισκοπιανό μπορεί κανείς να επισκεφθεί την μονόχωρη καμαροσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, κτισμένη τον 16ο αιώνα με προσθήκες μεταγενέστερων εποχών και τα ερείπια της τρίκλιτης βασιλικής του 6ου αιώνα. Μέρος του γλυπτού διακόσμου, κιονόκρανα και βάσεις κιόνων εκτίθενται στο Μουσείο του Ηρακλείου. Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το Αγροτικό μουσείο Μενέλαου Παρλαμά και Υφαντών Θεανώ Μεταξά ,που αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της τοπικής παράδοσης. Πρόκειται για ένα μουσείο με εκθέματα και συλλογές από την κρητική ύπαιθρο και το λαϊκό αγροτόσπιτο, από τον όψιμο 19ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, που ταξιδεύει, όποιον το επισκεφτεί, στην καθημερινότητα της ζωής των Κρητικών.