Κουτουλουφάρι Verified

Add to favorites

ΚουτουλουφάριΤο Κουτουλουφάρι βρίσκεται πάνω από τo Λιμάνι Χερσονήσου, είναι κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Πυργιά σε υψόμετρο 100 μέτρων και απέχει 29 χλμ. από το Ηράκλειο.

Το Κουτουλουφάρι είναι ένα όμορφος, παραδοσιακός οικισμός. Είναι ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν χαλάρωση και ξεκούραση μένοντας σε ένα ήσυχο περιβάλλον με παραδοσιακό τοπικό χρώμα ενώ παράλληλα βρίσκονται πολύ κοντά σε όμορφες παραλίες της Χερσονήσου, με πολύ διασκέδαση, αξιοθέατα και δραστηριότητες, αφού τo Λιμάνι Χερσονήσου απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο.

Το Κουτουλουφάρι αναφέρεται στον κατάλογο με τα χωριά της Κρήτης του Fr. Barozzi του 1577 με το όνομα Catafari metochio και στον κατάλογο του Basilicata ως Cutrufari.

Το χωριό φημίζεται για την Κρητική αρχιτεκτονική του συνεπώς ο επισκέπτης περπατώντας στα γραφικά καλντερίμια του μπορεί να θαυμάσει τα πετρόχτιστα σπίτια με καμάρες και τις εσωτερικές ολάνθιστες αυλές που είναι σκεπασμένες με τη παραδοσιακή κληματαριά ή να κατηφορίσει το δρόμο που περνάει μέσα από τους λόφους με τις ελιές με κατεύθυνση τη Χερσόνησο. Τα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά με υπέροχη θέα στον κόλπο της Χερσονήσου.

Στο Κουτουλουφάρι θα βρείτε όμορφα μικρά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και στούντιο, με κάποια από αυτά να είναι αναπαλαιωμένα ενώ τα καινούρια ξενοδοχεία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καλαίσθητα και εναρμονισμένα με την αισθητική του τόπου. Στην περιοχή θα συναντήσετε εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια με πλούσια κρητική κουζίνα, και διάφορα καφέ και μπαρ. Από τη μία η θέα στο Λιμάνι της Χερσονήσου ατενίζοντας το Κρητικό πέλαγος και από την άλλη η θέα στο χωριό Κουτουλουφάρι προσφέρουν ιδανικά τον συνδυασμό βουνού με θάλασσα, χαρακτηριστικό στοιχείο της Κρήτης. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από την Κρητική φιλοξενία των κατοίκων του και την απίστευτη ομορφιά του τοπίου του.

Ο κύριος ναός στο χωριό είναι αυτός του Αγίου Βασιλείου, που χτίστηκε στα ερείπια ενός μονόχωρου ναού του 14ου αιώνα. Η επέκταση του χρονολογείται το 1840 και κοσμείται με ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σε ανακαίνιση του 2002 εντοπίστηκαν τάφοι στο πάτωμα του νεότερου ναού και υπάρχει το συμπέρασμα πως ο πρώτος ναός ίσως ήταν κοιμητηριακός.

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται από τους τοπικούς φορείς κρητικές βραδιές και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.