Η Σταλίδα είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός 30 χλμ. από το Ηράκλειο και βρίσκεται ανάμεσα στην Χερσόνησο και τα Μάλια. Πρόκειται για τον νεότερο οικισμό της περιοχής ο οποίος συγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε λόγω του τουρισμού. Από ένα μικρό χωριό που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους του Μοχού, η Σταλίδα σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, στην περιοχή υπήρχαν μερικές αποθήκες εμπόρων του Μοχού ενώ χρησιμοποιούνταν και ως λιμάνι για την εξαγωγή των προϊόντων της περιοχής και του Λασιθίου. Πρώτη φορά αναφέρεται στην απογραφή του 1940 ως Σταλίς στην κοινότητα Μοχού με 23 κατοίκους. Το όνομα “Σταλίς” είναι αρχαίο ελληνικό τοπωνύμιο και προέρχεται απ’ το ρήμα σταλίζω (αναπαύομαι για σκιά) καθώς εδώ ξεκούραζαν τα πρόβατα και τα κατσίκια οι κτηνοτρόφοι από τις γύρω περιοχές.

Σε αντίθεση με τους γειτονικούς οικισμούς της Χερσονήσου και των Μαλίων με την έντονη νυχτερινή ζωή, η Σταλίδα κινείται σε πιο ήρεμους ρυθμούς και προσφέρεται και για οικογενειακές διακοπές. Μοναδικές στιγμές διασκέδασης και χαλάρωσης μπορεί να απολαύσει κανείς στη Σταλίδα ενώ σημείο αναφοράς της είναι ο παραλιακός της δρόμος μήκους 5 χλμ., όπου βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ της περιοχής.

Δίπλα στον παραλιακό δρόμο ξεκινά μια μεγάλη παραλία, η παραλία της Σταλίδας, με άμμο και καταγάλανα, ρηχά νερά μήκους 2χλμ. η οποία εκτείνεται στα ανατολικά και δίνει τη θέση της στην παραλία των Μαλίων. Η παραλία είναι πολύ καλά οργανωμένη και τα νερά της βαθαίνουν σταδιακά, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τα μικρά παιδιά ενώ διαθέτει ναυαγοσώστες και πολλές επιλογές για τους λάτρεις των θαλασσίων σπορ. Η παραλία αποτελείται από δύο τμήματα, τα οποία διαχωρίζονται από βράχια ενώ σε ένα μέρος της παραλίας υπάρχει και ένα αυτοφυές μικρό φοινικόδασος με μια αποικία του Κρητικού Φοίνικα. Περίπου στο μέσο της παραλίας βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία χτίστηκε πάνω στα βράχια το 1600.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, από τη Σταλίδα ξεκινάει ένα μονοπάτι μήκους 5χλμ. περίπου που οδηγεί στο Μοχό. Ονομάζεται Βουλγάρικο Μονοπάτι, καθώς δημιουργήθηκε από Βούλγαρους αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάθε χρόνο στις 12 του Αυγούστου, διοργανώνεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου μια σημαντική εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσουν οι επισκέπτες και είναι το “Χωροδείον”, όπου εκεί θα δουν και θα θαυμάσουν παραδοσιακές Κρητικές φορεσιές, χορούς, μουσική και παρασκευή εδεσμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής γεύσης και η είσοδος είναι δωρεάν.

 

 

Pinterest
Instagram