Το χωριό Σγουροκεφάλι βρίσκεται σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και απέχει 10 χλμ. από την κοντινότερη παραλία (παραλία Αμνισού). Το χωριό οφείλει το όνομά του στη γεωφυσική διαμόρφωση του εδάφους όπου είναι χτισμένο καθώς βρίσκεται πάνω σε λόφο με υπέροχη θέα και σε υψόμετρο 330μ. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομα του οικισμού οφείλεται σε έναν βοσκό ο οποίος ονομαζόταν Σγουρός. Ήταν ο πρώτος κάτοικος του οικισμού που έχτισε στην κορυφή του λόφου, την οποία στην Κρήτη αποκαλούν κεφάλι. Από εκεί προήλθε του Σγουρού το Κεφάλι δηλαδή Σγουροκεφάλι. Είναι ένας οικισμός με 444 κατοίκους στην απογραφή του 2001. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοκομία. Στην περιοχή παράγονται σταφίδα, λάδι και κρασί.
Το Σγουροκεφάλι αναφέρεται για πρώτη φορά το 1577 από τον Barozzi ενώ στην ενετική απογραφή του 1583 αναφέρεται Sgourochieffali με 62 κατοίκους.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού ο επισκέπτης θα συναντήσει το Ηρώο, ένα ιστορικό μνημείο που αναγράφονται οι πεσόντες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πανέμορφη, πλακόστρωτη πλατεία με κυβόλιθους υπάρχει μια πέτρινη βρύση στην θέση της οποίας υπήρχε ένα παλιό πηγάδι. Η πλατεία αποτελεί χώρο ξεκούρασης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και ψυχαγωγίας αφού η πλατεία του φιλοξενεί όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού. Απέναντί της βρίσκονται παραδοσιακά καφενεδάκια μέσα στο πράσινο που ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τον καφέ ή τη ρακή του. Μέσα στο χωριό βρίσκεται ο δίκλιτος ναός αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα και στον Ευαγγελισμό και κάθε χρόνο στις 9 Ιουνίου γιορτάζεται ο πολιούχος του χωριού ενώ μετά ακολουθεί γλέντι στην πλατεία. Κοντά στο χωριό βρίσκονται οι εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη και της Μεταμόρφωσης όπου σώζονται παλιές τοιχογραφίες που διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
Σε απόσταση 1300 μ. δυτικά του οικισμού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει στο μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Καρτερού, που οφείλει το όνομά του στον ποταμό Καρτερό που κυλάει κατά μήκος της κοίτης του φαραγγιού, σε μήκος 22 χλμ. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000. Το φαράγγι προσφέρεται για φυσιολατρικούς περιπάτους, ποδηλασίας και διαδρομές μέσα στην υπέροχη φύση. Επίσης έχουν εντοπιστεί θέσεις ιστορικής και πολιτισμικής αξίας μέσα στο φαράγγι, όπως η αρχαία Έλτυνα, ο μινωικός οικισμός Μυρτιάς και το μινωικό νεκροταφείο Αστράκων.