Η ίδρυση της μονής ανάγεται στα τέλη του 16ου αιώνα. Στον 17ο αιώνα ανήκουν γραπτές μαρτυρίες που αναφέρεται η Μονή Κερά Ελεούσα, όπως το προικοσύμφωνο του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου (1662), σε τούρκικο συμβόλαιο με έτος Εγίρας 1081 (1670 μ.Χ.), στη διαθήκη του Ανδρέα Κορνάρου (1611) αλλά και σε μία επιγραφή που κατέγραψε ο G. Gerola με χαραγμένη την χρονολογία 1617, η οποία βρισκόταν πάνω από την νότια είσοδο και σήμερα έχει κλαπεί. Το πότε η μονή έγινε μετόχι της Αγκαράθου, πιθανόν την περίοδο του Κρητικού Πολέμου, μας είναι άγνωστο.
Τα κτήρια αναπτύσσονται γύρω από μία αυλή τα οποία σε συνδυασμό με τις πολεμίστρες και τα μικρά ανοίγματα τονίζουν τον φρουριακό χαρακτήρα της μονής. Καθώς είναι κτισμένη πάνω σε ύψωμα, ακολουθείται η μορφολογία του εδάφους και διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα. Στο χαμηλότερο επίπεδο της βόρειας πλευράς υπάρχει η μνημειακή πύλη με την αετωματική απόληξη (τέλη 16ου αιώνα), που οδηγεί στο πρώτο επίπεδο που βρίσκονται οι στάβλοι (αρχές 17ου αιώνα). Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται ο καμαροσκεπής ναΐσκος της Ζωοδόχου Πηγής το κωδωνοστάσιο του οποίου ανήκει στον 17ο αιώνα.
Στο πάτωμα του ναού εντοπίζονται δύο τάφοι και στην καμάρα ένα μεγάλο ενισχυτικό τόξο. Το επάνω μέρος του τέμπλου του είναι ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο και κοσμείται από μετάλλια των Αποστόλων ενώ το κάτω μέρος είναι λίτο και βρίσκονται οι εικόνες της Βρεφοκρατούσας, του Παντοκράτορος και της Κοίμησης της Θεοτόκου. Μπροστά στην είσοδο του ναού υπάρχει ένα σαρντίτσι. Γύρω από το ναό εντοπίζεται ο αρχονταρίκι, κελιά και το ελαιοτριβείο που ανάγονται στον 19ο αιώνα. Στο τρίτο επίπεδο βρίσκονται άλλα τρία κελιά με δύο κίονες στον προαύλιο χώρο.
Αρχιτεκτονική: Μονόχωρος καμαροσκεπής ναός
Χρονολόγηση:
α΄φάση: τέλη 16ου αιώνα μ.Χ.,
β΄φάση: αρχές 17ου αιώνα μ.Χ.,
γ΄φάση: τέλη 17ου αιώνα μ.Χ.,
δ΄φάση: 19ος αιώνας μ.Χ.
Τοποθεσία: Βορίτσι -ανάμεσα στους οικισμούς Βορίτσι και Σκοτεινό
Ημερομηνία Εορτής: 1η Παρασκευή μετά το Πάσχα
Αγιογραφίες: ΟΧΙ
Προσβασιμότητα : Εύκολη
Ώρες Λειτουργείας: Ανοικτός