Μονόχωρος καμαροσκεπής ναός που παλαιότερα ήταν κοιμητηριακός. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε από τους τάφους που είχαν βρεθεί στον προαύλιο χώρο αλλά και από το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού καθώς δίνεται έμφαση στον κύκλο των Παθών.
Στο μέτωπο του ανατολικού τοίχου εικονίζονται η "Φιλοξενία του Αβραάμ", ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" και σε χαμηλότερο επίπεδο ο Άγιος Πολύκαρπος.

Στη καμάρα του κυρίως ναού παριστάνονται οι σκηνές της "Γέννησης", της "Υπαπαντής", της "Ίασης του τυφλού", της "Σταύρωσης", του "Επιτάφιου Θρήνου", καθώς και σκηνές από θαύματα των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Εντοπίζονται επίσης δύο ενισχυτικά τόξα, στα εσωρράχια των οποίων εικονίζονται ολόσωμοι και στηθαίοι μετωπικοί Άγιοι.

Στο νότιο τοίχο η τοιχογράφηση διαρθρώνεται σε ζώνες. Συγκεκριμένα στην άνω ζώνη εικονίζεται ο Χριστός Αναπεσών, ο Συμεών ο Θεοδόχος, η Αγία Άννα και η Θεοτόκος, αλλά και δύο σκηνές από την παράσταση της "Μελλούσης Κρίσεως". Στη κάτω ζώνη παριστάνονται πέντε ολόσωμοι, μετωπικοί Άγιοι, αναμεσά τους και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με εξέργο χρυσό φωτοστέφανο.

Στην άνω ζώνη του βόρειου τοίχου εικονογραφείται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, και αυτός με έξεργο χρυσό φωτοστέφανο, να εμφανίζεται στον Ιησού του Ναυή και η "Κοίμηση της Θεοτόκου". Στο δυτικό τοίχο σώζονται μόνο σπαράγματα από την άλλοτε μεγαλειώδη σκηνή της "Δευτέρας Παρουσίας".

Το Τέμπλο του ναού είναι ξύλινο και σχεδόν σύγχρονο (1940) ενώ κοσμείται από τις εικόνες της Βρεφοκρατούσας (1964), του Παντοκράτορος (1969) και του Μιχαήλ Αρχαγγέλου (1958).

Αρχιτεκτονική: Μονόχωρος καμαροσκεπής ναός
Χρονολόγηση: 14ος αιώνας μ.Χ.
Τοποθεσία: Επισκοπή - απέναντι από το δημαρχείο και το Κ.Ε.Π. Επισκοπής
Ημερομηνία Εορτής: 8η Νοέμβρη
Αγιογραφίες: ΝΑΙ
Προσβασιμότητα : Εύκολη
Επισκεψιμότητα: Κλειστός. Οι επισκέπτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιερέα Παύλο Καλουτσάκη στο τηλέφωνο 2810771405

Pinterest
Instagram