Το εντυπωσιακό Δικταίο Άντρο ή Σπήλαιο του Δία ή αλλιώς Σπήλαιο Ψυχρού βρίσκεται στα βόρεια του βουνού Δίκτη στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1025 μ., πάνω από το χωριό Ψυχρό, σε απόσταση 15 λεπτών μέσω ανάβασης από αυτό και σε συνδυασμό με την πανοραμική θέα του βουνού μαγεύει τον επισκέπτη. Το εσωτερικό του αποτελείται από εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες και είναι από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά παγκοσμίως σπήλαια στην Κρήτη και στην Ελλάδα.
Η Ελληνική μυθολογία λέει πως το Δικταίο Άντρο φιλοξένησε στα σπλάχνα του τη Ρέα για να γεννήσει τον Δία και η οποία κατέφυγε εκεί για να γλιτώσει από τη μανία του Κρόνου, που καταβρόχθιζε τα παιδιά του εξ’ αιτίας ενός χρησμού που προμήνησε ότι θα σκοτωθεί από τον γιο του.
Το σπήλαιο έχει έκταση 2200 τμ, φωτίζεται επαρκώς και ο επισκέπτης περιηγείται σε αυτό εύκολα μιας και υπάρχει πολύ καλά διαμορφωμένο μονοπάτι μήκους 250μ.
Βάσει των αρχαιολογικών ευρημάτων (νεολιθικά όστρακα, πρωτομινωικές ταφές, αναθήματα της Μεσομινωικής περιόδου, πήλινα ειδώλια, τμήματα λίθινων αγγείων, καθώς και μικροί βωμοί με επιγραφές στη Γραμμική Α) και μελέτης αυτών, στο σπήλαιο υπάρχει συνεχής ανθρώπινη παρουσία από το τέλος της Νεολιθικής περιόδου, δηλαδή τα τελευταία 6000 χρόνια. Πιθανώς κατοικήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ταφής και ασφαλώς λειτούργησε ως κέντρο λατρείας από την Πρωτομινωική περίοδο (2800 – 2300 π.Χ.) μέχρι την Αρχαϊκή Εποχή (2000- 700 π.Χ.), ενώ η λατρεία στο Δικταίο συνεχίστηκε μέχρι και τα Ρωμαϊκά Χρόνια (1ος π.Χ.-1ος μ.Χ. αιώνας).
Η σπηλιά του Δικταίου ανακαλύφθηκε τυχαία το 1883. Το 1886 ο αρχαιολόγος Ιωσήφ Χατζηδάκης με τον ιταλό αρχαιολόγο Federico Halbherr έκαναν τις πρώτες ανασκαφές μικρής κλίμακας. Η πρώτη συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε το 1899 από τον Άγγλο αρχαιολόγο και διευθυντή της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Ντέβιντ Χόγκαρθ.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού.