CharassoΤο χωριό Χαρασό βρίσκεται 27χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 410μ. στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου και σε απόσταση μόλις 10 χλμ. νότια του χωριού Γούβες. Είναι ένα γραφικό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε λόφο που προσφέρει μια ανεμπόδιστη και μαγευτική θέα όλων των γύρω οικισμών και του Κρητικού πελάγους. Οι κάτοικοι του κυρίως δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και στην κτηνοτροφία, παράγοντας υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, κρασί, σταφύλια και σταφίδα.

Ο οικισμός αναφέρεται στην επαρχία Πεδιάδας από τον Καστροφύλακα ως Carasso το 1583 και από τον Βασιλικάτα το 1630. Για την ετοιμολογία του ονόματος του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο αρχαιολόγος Στέφανος Ξανθουδίδης αναφέρει οτι πιθανώς οφείλεται στους Σλάβους μισθοφόρους του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, δηλαδή ότι πρόκειται για την σλαβική λέξη χαρασό πού σημαίνει ευχάριστος, καλός. Ο φιλόλογος Στυλιανός Αλεξίου πιστεύει ότι η κατάληξη -ος έχει προελληνική καταγωγή και συνεπώς η σωστή γραφή πρέπει να είναι Χαρασός. Το 1583, ο Καστροφύλακας αναφέρει, μεταξύ των οφειλετών livelli, το όνομα οφειλέτη Zorzi Caraso, επομένως, μπορεί κάλλιστα να είναι ανδρωνυμικό, από το όνομα του πρώτου του οικιστή.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκετα ο ιερός ναός του Αγίου Ευσταθίου που ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές του αγιογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του καθώς και για την τράπεζα που φιλοξενεί το Άγιο λείψανο του Αγίου Ευσταθίου. Επίσης υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι χτισμένη το 1600 και είναι πολιούχος του χωριού καθώς και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου χτισμένη το 1900 και του Τιμίου Σταυρού.

Το πράσινο κυριαρχεί όλη την διάρκεια του χρόνου στην περιοχή λόγω των πηγών και των ρεματιών που υπάρχουν.Νότια από το χωριό βρίσκεται ένα μικρό μυλοτόπι. Εκεί συναντάμε ακόμα και σήμερα τρεις ανεμόμυλους στη σειρά. Πρόκειται για τον πιο σπάνιο τύπο ανεμόμυλου που υπήρχε στην Κρήτη και ονομάζεται ξετροχάρης, είναι ο εντελώς κυκλικός ανεμόμυλος που γυρίζει με όλους τους ανέμους. Ανεμόμυλοι υπήρχαν και σε άλλα μέρη της επαρχίας Πεδιάδος, αλλά του Χαρασού ήταν από τους μεγαλύτερους και με συχνότερο άνεμο.

Το Χαρασό είναι, όπως φαίνεται, ένα χωριό πού συνεχίζει μέσα στο πέρασμα των χρόνων να διατηρεί τα ήθη και έθιμα του τόπου. Ο Μορφωτικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαρασού “Ο Άγιος Ευστάθιος” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Στιχουργών “Μιχάλης Καυκαλάς”, τα τελευταία 10 χρόνια κάθε Αύγουστο διοργανώνουν Παγκρήτιο διαγωνισμό μαντινάδας και έπειτα ακολουθεί μεγάλο κρητικό γλέντι. Εκατοντάδες μαντινάδες απαγγέλλονται κάθε χρόνο υπό τους ήχους της κρητικής μουσικής. Μουσική, χορός, τσικουδιά και άφθονο κέφι υπενθυμίζουν στους επισκέπτες την παράδοση του κρητικού γλεντιού, κάτι για το οποίο είναι ξακουστό το νησί .

Δεν υπάρχει τρισδιάστατη αναπαράσταση (street view) στους χάρτες της Google.

Pinterest
Instagram