Στη περιοχή Ανισαράς, βορειοανατολικά του ακρωτηρίου «Τηγάνι», μετά την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Σαραντάρη), βρίσκεται ένα μεγάλο λατομείο το οποίο είχε δύο τουλάχιστον περιόδους λειτουργίας (Μινωϊκή και Ενετική).
Η ανατολική εξόρυξη ξεκινούσε επιφανειακά, βόρεια από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και συνεχιζόταν υποθαλάσσια καλύπτοντας το χώρο έως το απέναντι νησάκι. Σε ένα πλάτος περίπου 30 μέτρων στο βυθό της θάλασσας είναι εμφανή τα ίχνη των εργαλείων, οι βαθμίδες εξόρυξης, τα περιγράμματα των εξορυχθέντων ογκολίθων αλλά και ογκόλιθοι. Όλα αυτά πιστεύεται ότι έγιναν επί Μινωικής εποχής.
Στο λατομείο του Ανισαρά, η εξόρυξη συνεχίζεται εντός της θάλασσας και φτάνει έως το νησάκι σε βάθος περίπου 2 μέτρων. Η απόσταση έως το νησάκι είναι γύρω στα 80 μέτρα ενώ η έκταση του χώρου ξεπερνά τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα, υπολογίζοντας τα εντός και εκτός θαλάσσης τμήματα. Στα δυτικά του λατομείου φαίνεται η δεύτερη εξόρυξη (Ενετικής εποχής) και γύρω της δευτερεύουσες εξορύξεις.
Η ξηρά από την εποχή της αρχικής λειτουργίας του λατομείου βυθίσθηκε περίπου 2 μέτρα, σύμφωνα με την παλιά ακτογραμμή της περιοχής. Το λατομείο υπέστη την ίδια ζημιά, από μεγάλο σεισμό είτε του 66 μ.Χ. είτε του 365 μ.Χ.
Ενδιαφέρον και θαυμασμό προκαλεί πως πάνω από 6.000 κυβικά μέτρα ογκόλιθων μεγάλου μεγέθους μεταφέρθηκαν (μέσω θαλάσσης) από το παραθαλάσσιο τότε λατομείο στον Ανισαρά, σε μία απόσταση πάνω από 20χλμ., για να δημιουργήσουν το μινωικό λιμάνι της Κνωσού. Πιστεύεται ότι το λιμάνι των Μινωιτών ήταν στις εκβολές του Καίρατου (Κατσαμπά) ποταμού, λίγο πιο δυτικά από το σημείο που σήμερα συναντά η οδός Εθνικής Αντιστάσεως την παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου. Οι πέτρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από τους Ενετούς για την κατασκευή του Κούλε.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Στέφανο Ξανθουδίδη (Χάνδαξ Ηράκλειον, 1964): «λίθοι μεγάλοι εκομίζοντο (για την κατασκευή των τειχών του Χάνδακα επί Ενετοκρατίας), συχνά και εκ του αρχαίου λιμένος Χερσονήσου (το τηγάνι)». Οι Ενετοί λοιπόν συνέχισαν την χρήση του λατομείου του Ανισαρά και έφεραν χιλιάδες κυβικά μέτρα λίθων για τη κατασκευή του Κούλε και των τειχών της πόλης Κάντια (το όνομα του Ηρακλείου επί Ενετικής Κυριαρχίας).