ΓαλίφαΤο χωριό Γαλίφα βρίσκεται 25 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, κτισμένο στο πλάτεμα της κορυφής ενός λόφου που αποτελεί συνέχεια των ανατολικών υψωμάτων "Άρμενο" και "Κεφαλόπουλο" στην ενδοχώρα του Δήμου Χερσονήσου. Το χωριό προσφέρει μια θέα άγριας και συνάμα επιβλητικής ομορφιάς καθώς περιβάλλεται κυκλικά από τα γυμνά βουνά "Πέρα Χαλέπα" και τη "Βίγλα" στο βορρά, την "Κεφάλα" στα ανατολικά, τον "Κάστελλο", τη "Σεϊρα", το "Σγούρο", το "Σωρό (του Παντελή)" και το "Τουπάκι" στο Νότο, ενώ στα δυτικά έχει θέα την Επισκοπή. Το τοπίο στη Γαλίφα είναι κατάφυτο με χαμηλούς θάμνους από φασκομηλιές, θυμάρια, αγκαραθιές, ασπαλάθους και φρύγανα που ομορφαίνουν όλη την περιοχή και σκορπούν ευωδιαστά αρώματα.

Το χωριό διατρέχεται από ένα κεντρικό δρόμο με λιθόστρωτα καλντερίμια και παραδοσιακά καμαρόχτιστα σπίτια, με ασβεστωμένους τοίχους και αυλές με κληματαριές και ανθισμένες γλάστρες. Ενδιαφέρον κτίσμα αρχιτεκτονικής, στα νότια του χωριού που μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι ένα υπέροχο πετρόχτιστο κτίριο με κεραμίδια που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο το οποίο λειτουργούσε μέχρι και το 1975. Το κτίριο αναπαλαιώθηκε το 1980 και σήμερα εκεί στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλίφας "Σεΐρα".

Γύρω από τον οικισμό υπάρχουν εύφορα μέρη γεμάτα από ελαιώνες. Λόγω της θέσης της, η Γαλίφα αποτελεί σταυροδρόμι πολλών νερών ενώ ακόμα υπάρχουν στο χωριό οι ενετικές δεξαμενές, στην τοποθεσία Λίμνη. Η περιοχή αυτή πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι στο σημείο αυτό παλιά συγκεντρωνόταν το νερό του χωριού και διαμόρφωνε μία Λίμνη περίπου 8 μέτρων βάθος από όπου οι κάτοικοι του χωριού έπαιρναν νερό μέχρι περίπου και το 1955. Ανάμεσα στο λόφο του χωριού και τα γύρω υψώματα περνούν ρυάκια νερού που ενισχύονται από τους χείμαρρους του "Κερατόλακου", του "Σγούρου" και του "Τούρκου" τα οποία συγκλίνουν στην περιοχή "Καμάρα" στον ποταμό και συνεχίζουν στο Γαλιφιανό ποταμό.

Το χωριό κατοικείται από τα Μινωικά χρόνια όπως δείχνουν ανεπίσημα αρχαιολογικά ευρήματα μέσα στο χωριό και τα κοντινά ιερά κορυφής, όπως στο Σμάρι και στην Επισκοπή. Σε εκσκαφές βρέθηκαν αγγεία και κατασκευές από πηλό, καθώς και χώροι μάλλον έκθλιψης σταφυλιών ή ελαιόκαρπου στ' "αλετρουργειό". Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το κοινόχρηστο "πατητήρι" στην ομώνυμη περιοχή που τώρα είναι βάση του ναού Σταυρωμένος.

Η Γαλίφα είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία, ενώ αν κάποιος την επισκεφθεί, αξίζει να αναζητήσει τους ναούς διαφόρων περιόδων όπως το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται μέσα σε άλσος και της Αγίας Παρασκευής-Αγίου Παντελεήμονα, έναν μοναστηριακό ναό του13ου αιώνα με αξιόλογες τοιχογραφίες καθώς και τους ναούς μέσα στο χωριό της Αγίας Μαρίνας και Αγίου Νικήτα.

Παραδοσιακά, το μεγαλύτερο γλέντι στη Γαλίφα πραγματοποιείται την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος 5 Ιουνίου στον ναό της Αγίας Τριάδας με γλέντι και πανηγύρι που συνοδεύεται από ζωντανή κρητική μουσική, χορό και φαγητό.

Επίσης, οι κάτοικοι της Γαλίφας έχουν ιδιαίτερη παράδοση στον εορτασμό των Αποκριών τους, καθώς κάθε χρόνο διοργανώνουν επιτυχημένο καρναβάλι. Το καρναβάλι συνήθως λαμβάνει χώρα στο χωριό την τελευταία Κυριακή της αποκριάς και το διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος με χορό και άρματα. Είναι ένα δρώμενο ιδιαίτερο και εντυπωσιακό να γνωρίσει από κοντά ο επισκέπτης και τουρίστας του χωριού.

Pinterest
Instagram