Ευαγγελισμός Παναγίας (ή Κάτω Παναγιά) – Αγία Παρασκευή Verified

Add to favorites

Επιβλητικός καθεδρικός Ναός στο κέντρο του χωριού. Πρόκειται για μια δύκλιτη καμαροσκεπή Εκκλησία, κτισμένη το 1835 σε ερείπια παλαιάς Μονής που ήταν αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή.

Η προϋπάρχουσα Μονή, λειτουργούσε έως το 1800 περίπου. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή ενώ το νότιο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Διατηρεί περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο και εικόνες του 14ου, 16ου, 17ου και του 18ου αιώνα. Το επάνω μέρος του τέμπλου φιλοξενεί τις εικόνες της Βρεφοκρατούσας, του Παντοκράτορα, της Αγίας Παρασκευής, της Ζωοδόχου Πηγής, του Ευαγγελισμού, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Το κάτω μέρος φιλοξενεί εικόνες των Τριών Ιεραρχών, των Αρχαγγέλων, του Αποκεφαλισμού του Προδρόμου, της Μεταμορφώσεως, του Μυστικού Δείπνου, της Αποκαθήλωσης και της Φυγής στην Αίγυπτο. Στα θεμέλια των ερειπίων του πρώτου ναού βρέθηκε μικρή εικόνα του Ευαγγελισμού του 14ου αιώνα.

Ο ναός έχει μουσειακό χαρακτήρα καθώς εκεί βρίσκονται εικόνες από τις παλαιότερες εκκλησίες του χωριού. Στον προαύλιο χώρο του ναού υπάρχει κορινθιακό κιονόκρανο, αγνώστου προελεύσεως, πάνω στο οποίο στηρίζεται τράπεζα.

Αρχιτεκτονική: Δίκλιτος καμαροσκεπής ναός
Χρονολόγηση: 1835 μ.Χ.
Τοποθεσία: Μοχός (στη κεντρική πλατεία του χωριού)
Ημερομηνία Εορτής: 25η Μαρτίου, 26η Ιουλίου
Αγιογραφίες: OXI
Πρόσβαση : Εύκολη
Επισκεψιμότητα : Ανοικτά έως τις 3 το μεσημέρι

  • Δράσεις ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
  • Περιοχή Δ.Ε. Μαλίων / Μοχός
  • Κατηγορίες ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Pinterest
Instagram