Το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο βρίσκεται στην Επισκοπή Ηρακλείου. Ιδρύθηκε από τον Μιχάλη Αργυράκη και λειτουργεί από το 1994 προς τιμή των ηρώων γονιών του, Ιωάννη και Καλλιόπης, που μαρτυρήσαν για την ελευθερία της πατρίδας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο πατέρας του εκτελέστηκε το 1942 στις φυλακές Αγιάς Χανίων από τους Γερμανούς και η μητέρα του βασανίστηκε και πέθανε στο στρατόπεδο Άουσβιτς όπου την είχαν μεταφέρει. Ο ίδιος ο Μιχάλης Αργυράκης είχε ένα γυάλινο μάτι. Όταν οι Γερμανοί βασάνιζαν την μητέρα του, ένας Γερμανός στρατιώτης του έβγαλε το μάτι μπροστά στην μητέρα του για να ομολογήσει.
Το μουσείο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και δαπάνες του ιδρυτή του. Στεγάζει συλλογές από αντικείμενα και κειμήλια που σχετίζονται με τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τη μάχη της Κρήτης, την κατοχή, την αντίσταση αλλά και την νεότερη ιστορία του τόπου. Διαθέτει 25 συνολικά προθήκες στον εσωτερικό χώρο του, όπου εκτίθενται αντικείμενα πολεμικά όπως ασύρματοι, χειροβομβίδες, χάρτες, έγγραφα ντοκουμέντα των γερμανικών αρχείων, εφημερίδες με δημοσιεύματα του 1940, γερμανικές –αγγλικές στολές, φωτογραφίες κ.α. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν η στολή και το τουφέκι του Καπετάν Τσατσαδάκη, ενός από τους απαγωγείς του Γερμανού στρατηγού Κράϊπε, ταυτότητες και διαβατήρια στρατιωτών, γερμανικές καταστάσεις αιχμαλώτων και εκτελεσθέντων.
Επίσης στο μουσείο υπάρχει εθνολογικό και λαογραφικό υλικό. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης εκείνης της εποχής αλλά και του νεότερου λαϊκού πολιτισμού όπως και προσωπικά αντικείμενα ηρώων της πατρίδας. Κάποια αντικείμενα που ξεχωρίζει ο ιδρυτής του, είναι ο ραδιοπομπός της μητέρας του και το αυτοκίνητο του Αλέξανδρου Παναγούλη.
Σε κοντινή έκταση , 4 στρεμμάτων , με το μουσείο ο Μιχάλης Αργυράκης έχει φυτέψει 300 δέντρα και έχει μετατρέψει την περιοχή σε υπαίθριο πολεμικό μουσείο, με κανόνια πολυβόλα, στρατιωτικά φορτηγά, αλεξίπτωτα, εξαρτήματα αεροπλάνων κ.α.
Το μουσείο και ο ιδρυτής του έχουν τιμηθεί πολλές φορές από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντός και εκτός Κρήτης, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, από αντιστασιακές οργανώσεις και την Ακαδημία Αθηνών.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Μουσείου.