Καινούργιο Χωριό Verified

Add to favorites

Καινούργιο Χωριό, γραφικό χωριό με παραδοσιακά καφενεδάκιαΤο Καινούργιο Χωριό είναι στο Δήμο Χερσονήσου. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 18,5 χιλιόμετρα και από το παραθαλάσσιο χωριό Γούρνες μόλις 4,8 χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μ..

Το χωριό που, σε αντίθεση με το όνομά του, είναι πολύ παλιός οικισμός, πιθανότατα της Β’ Βυζαντινής περιόδου (961-1204), παρουσιάζει ενδιαφέρον για την ιστορία του, την αρχιτεκτονική των σπιτιών του, τη λαογραφία του και το καλό κρασί που παράγει.

Το πρώτο επίσημο στοιχείο που υπάρχει και αναφέρεται στο χωριό είναι ένα ενετικό έγγραφο του 1271 (13ος αιώνας), το οποίο καταγράφει το χωριό με το σημερινό του όνομα casali novo ( δηλαδή Καινούριο Χωριό). Από το έγγραφο αυτό, ενδιαφέρον στοιχείο είναι αυτό που αναφέρει, ότι δηλαδή ένας Καινουριοχωρίτης προπούλησε 40 μίστατα (δοχείο και μέτρο χωρητικότητας υγρών)καλού, καθαρού κρασιού από τα αμπέλια του σε ένα κάτοικο του Χάνδακα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το χωριό έβγαζε καλό κρασί από τότε. Στα χρόνια της ενετοκρατίας (1204-1669) το Καινούριο Χωριό ήταν έδρα φεουδάρχη. Το όνομα της οικογένειας των φεουδαρχών ήταν Foscolo. Σήμερα σώζεται η οχυρωματική κατοικία – πύργος που ανήκε στον Ανδρέα Φώσκολο. Ο Πύργος του Φώσκολου, η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας που είναι κτισμένη στα σπλάχνα ενός τεράστιου βράχου και το φαράγγι της Αγίας Αναστασίας αποτελούν αξιόλογα σημεία επίσκεψης.

Το Καινούργιο Χωριό είναι ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αμπελοκαλλιέργεια, η ελαιοκομία και η κτηνοτροφία. Ο επισκέπτης θα συναντήσει στο χωριό την γραφική πλατεία του, που στο κέντρο της βρίσκεται μια πέτρινη βρύση και στην άκρη της ο ιερός ναός της Παναγίας. Το χωριό είναι ένας προορισμός ηρεμίας με παραδοσιακά καφενεδάκια και αξιοσημείωτα αξιοθέατα που θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες.

Στο χωριό διασώζεται ένα πολύ καλά διατηρημένο συγκρότημα ενετικών πατητηριών. Ήταν περιουσία των φεουδαρχών, οι οποίοι δεν επέτρεπαν στους κατοίκους της περιοχή την κατασκευή άλλων για να τους εξαναγκάζουν να δίνουν τα σταφύλια τους και να παίρνουν ένα μέρος του μούστου. Αποτελούνται από τρεις μεγάλους πετρόκτιστους ληνούς (πατητήρια), με τρία υπολήνια (ντοχειά) – ένα για κάθε πατητήρι. Τα τρία πατητήρια μαζί με τα δοχεία αποτελούν ένα ενιαίο κτίσμα, ενώ η πρόσοψη κάθε πατητηριού έχει ένα μεγάλο τοξωτό παράθυρο από το οποίο μπαινόβγαιναν οι ληνοβάτες (πατητάδες).

Στο χωριό βρίσκεται Μουσείο Οίνου, δωρεά του Ιωάννη Παπαδάκη, όπου στο υπόγειο λειτουργεί σαν κελάρι που φυλάσσονται βαρέλια με πολλά διαφορετικά είδη κρασιού όπως επίσης και εγκαταστάσεις παραγωγής κρασιού που διασώζονται από την Ενετική εποχή. Επίσης, στο Μουσείο Οίνου εκτίθενται και υφαντά και υπάρχει ένας αργαλειός.