Ο Καρτερός βρίσκεται 8 χλμ. ανατολικά από το Ηράκλειο .Είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός στους πρόποδες του λόφου Μεσοβούνι ή Παλιόχωρα του Δήμου Χερσονήσου.

Στον κόλπο του Καρτερού υπάρχουν δύο οικισμοί, ο Καρτερός και η Αμνισός.Οι ντόπιοι χωρίζουν την περιοχή σε δύο παραλίες αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα κοινό παραλιακό μέτωπο.

Στη περιοχή των οικισμών Καρτερός και Αμνισός υπήρχε το επίνειο (πόλη με λιμάνι) της Κνωσού επί της βασιλείας του Μίνωα, όπως αναφέρει ο Στράβων. Η αρχαία πόλη Αμνισός είχε συνεχή κατοίκηση από την Μεσομινωική περίοδο (19ος αιώνας π.Χ.) μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Αναφορές από τον Όμηρο που επιβεβαιώνονται από πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β΄ λένε ότι από εδώ ξεκίνησε ο βασιλιάς Ιδομενέας για τον Τρωικό πόλεμο και εδώ έκανε στάση και ο Οδυσσέας επιστρέφοντας από την Τροία. Οι ανασκαφές στην Μινωική πόλη άρχισαν το 1929 από τον Σπύρο Μαρινάτο και έφεραν στον φως σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όπως την περίφημη πολυτελή Έπαυλη των Κρίνων, η οποία ονομάσθηκε έτσι από την τοιχογραφία των κρίνων που βρέθηκε και σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ξανακατοικήθηκε την εποχή της Ενετοκρατίας και πάνω στον λόφο Μεσοβούνι εντοπίστηκαν ερείπια ενετικών κατοικιών που καταστράφηκαν στις αρχές της Τουρκοκρατίας. Το 1932 ο Σ. Μαρινάτος εντόπισε υπαίθριο ιερό του 6ου αιώνα αφιερωμένο στον Δία Θενάτα ενώ στην ακτή βρέθηκαν τα λείψανα του μινωικού λιμανιού, βυθισμένα σήμερα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Από τα νεώτερα μνημεία ξεχωρίζουν ο ναός του Αγίου Νίκωνος ο οποίος είναι χτισμένος μέσα σε μια μεγάλη σπηλιά και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο χωριό Καρτερός. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο Ιππικός Όμιλος του Ηρακλείου.
Στη τοποθεσία Μέσα Καρτερός καταλήγει το φαράγγι του ποταμού Καρτερού το οποίο ξεκινάει από το Σκαλάνι ενώ η πεζοπορική διαδρομή είναι σχετικά εύκολη (περισσότερα στοιχεία στη σχετική σελίδα «Φαράγγι Καρτερού» ).

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια .Η παραλία που εκτείνεται κατά μήκος του κόλπου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι πολύ μεγάλη (3 χλμ.) ,ιδανική για το άθλημα της ιστιοσανίδας και άρτια οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ναυαγοσώστες , καφέ και εστιατόρια που καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών.

Απέναντι από την παραλία υπάρχει ένα μικρό νησί, το Μονοχάρακο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να πάει είτε κολυμπώντας είτε με ένα ποδήλατο θαλάσσης από την Αμνισό.

Ο Καρτερός είναι δίπλα στην Αμνισσό, φυσική συνέχεια της περιοχής, όπου μπορείτε να επισκευθήτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμνισού για τον οποίο μπορείτε να ενημερωθήτε από τη σελίδα “Αρχαιολογικός Χώρος Αμνισού“.

 

 

Pinterest
Instagram