ΓάλιπεΤο χωριό Γάλιπε είναι ένας ημιορεινός οικισμός σε υψόμετρο 280 μ. με περίπου 97 κατοίκους και απέχει 21 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό κτισμένο σε ένα λόφο με θέα μια εύφορη και καλλιεργήσιμη έκταση που περιβάλλεται από ελαιώνες και αμπελώνες.

Η αρχαιότερη μνεία του οικισμού αναφέρεται το 1299 (Galippe) ως φέουδο του Jano Michael. Ο οικισμός όμως πρέπει να είναι πολύ προγενέστερος, όπως μαρτυρεί το αραβικής προέλευσης όνομά του, πράγμα το οποίο τον ανάγει πριν την β΄ βυζαντινή περίοδο. Επίσης αναφέρεται σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου του Χάντακα το 1368 (Galipe) ως φέουδο του Petro Zampani. Αναφέρεται στην επαρχία Πεδιάδας το 1577 από το Fr. Barozzi (Galipe) και από τον Kαστροφύλακα (Galipe) το 1583, με 295 κατοίκους. Επίσης αναφέρεται από τον Basilicata ως Galipe.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται μια πετρόκτιστη βρύση διακοσμημένη με 4 λιονταράκια δροσερό καλωσόρισμα στον επισκέπτη. Το κρυστάλλινο τρεχούμενο νερό της βρύσης ξεκουράζει και δροσίζει ντόπιους, περαστικούς και επισκέπτες.
Επίσης στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακά καφενεδάκια, που περιστοιχίζονται από λουλούδια και δέντρα όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί και να απολαύσει κρητικά εδέσματα και τον καφέ του. Μέσα στο χωριό μπορεί να περιπλανηθεί στα πολλά στενά, πέτρινα σοκάκια του και να δει τα γραφικά παλιά σπίτια με τις αυλές τους γεμάτες από λουλούδια, διατηρώντας παράλληλα το παραδοσιακό χρώμα του τόπου.

Αξιόλογη εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του χωριού είναι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Ιδιαίτερη αξία, μέσα στο ναό, έχει το Ενετικό ταφικό μνημείο (αρκοσόλιο, ψηφιδωτός θολωτός τάφος) που εντυπωσιάζει με το περίτεχνο σκάλισμα του σε πέτρα και απεικονίζει διάφορα Ενετικά οικόσημα, ένα εκ των οποίων είναι ο φτερωτός Λέων της Βενετίας που είναι ένα λιοντάρι που κρατάει σπαθί αποτελώντας επίσημο σύμβολο της Γαληνοτάτης Βενετίας κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και εκεί επισκέπτες και ντόπιοι τιμούν την Παναγία με πανηγύρι και παραδοσιακό κρητικό γλέντι με μουσική και χορό.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν το μικρό φαράγγι που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Γάλιπε και Καινούριο Χωριό. Το όνομα του φαραγγιού προέρχεται από την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας, που βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδο του. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπηλαιώδη ναό χτισμένο στη βάση της ανατολικής πλαγιάς του ρέματος, που οι ντόπιοι αποκαλούν Φαράγγι, και αποτελεί σύμβολο για όλη την περιοχή και ένα πολύ σημαντικό προσκύνημα.

Pinterest
Instagram