ΑνάληψηΗ Ανάληψη βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο και ανήκει στον Δήμο Χερσονήσου. Είναι μια όμορφη τουριστική περιοχή που διατηρεί αρκετά παραδοσιακά στοιχεία. Είναι γνωστή σαν Ανάληψη Χερσονήσου, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο δημοφιλές Λιμάνι Χερσόνησου που απέχει μόλις 5 χλμ. Όπως σε πολλά χωριά το όνομα δόθηκε από την ομώνυμη εκκλησία της Ανάληψης του Χριστού, και έτσι γεννήθηκε η Ανάληψη.

Η περιοχή της Ανάληψης αναπτύχθηκε αρχικά κατά την Τουρκοκρατία. Ο οικισμός, μέχρι το 1981 ονομαζότανε Σβούρου Μετόχι, από τον Οθωμανό τσιφλικά Σβούρο. Μετά την αποχώρηση των Οθωμανών από την Κρήτη η Ανάληψη καταλήφθηκε από τους βοσκούς του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου, που χρειάζονταν ένα ζεστό μέρος για τα ζώα τους όταν το Οροπέδιο γέμιζε χιόνι. Η περιοχή άρχισε να μεγαλώνει καθώς όλο και περισσότεροι χωρικοί από τις πάνω περιοχές μετακινήθηκαν προς τα κάτω και έχτισαν σπίτια.

Η Ανάληψη είναι λιγότερο ανεπτυγμένη τουριστικά από τις τριγύρω περιοχές. Ο κεντρικός δρόμος της Ανάληψης διατρέχει την περιοχή κάθετα από την παλιά Εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου, σε απόσταση 1 χλμ περίπου μέχρι την παραλία. Κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν καταστήματα τουριστικά, σουπερμάρκετ και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες στο χωριό είναι πολλές και ποικίλες. Υπάρχει μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία και ένας φοίνικας στο κέντρο της. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα στα παραδοσιακά στενά του παλιού χωριού και να απολαύσει τους υπέροχους κήπους καθώς και να ανακαλύψει τις όμορφες γωνιές του.

Φτάνοντας στην παραλία της Ανάληψης βρίσκεται μια μικρή εκκλησία, δίπλα στο κύμα, αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Ανατολικά από την εκκλησία υπάρχει η κύρια παραλία της Ανάληψης, μια μεγάλη αμμουδιά με ομπρέλες και καρέκλες. Δυτικά από την εκκλησία η παραλία είναι βραχώδης. Στο δυτικότερο τμήμα της παραλίας βρίσκεται και το σημείο εκβολής του Αποσελέμη ποταμού στη θάλασσα. Ο ποταμός αυτός είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος της βόρειας Κρήτης όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά και ζώα.

Ο παραλιακός δρόμος εκτείνεται σε μήκος 2χλμ περίπου και κατά μήκος του ο επισκέπτης θα βρει τις παραλίες της περιοχής μαζί με μερικά εστιατόρια. Στην Ανάληψη, υπάρχουν επίσης αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών ενώ το χωριό προσφέρεται για οικογενειακές και ήσυχες διακοπές.