Ηράκλειο : “Ορνιθες” του Αριστοφάνη από την “Ίριδα”

2017-11-04 19:00 - 23:00
Heraklion
Address: Λεωφ. Ικάρου 58, Ηράκλειο 713 07, Ελλάδα

Η Ομάδα Θεάτρου της ΜΚΟ Γυναικών Ίριδα παρουσιάζει τη Κωμωδία του Αριστοφάνη «ΌΡΝΙΘΕΣ», στις 4 Νοεμβρίου, στις 7:00μμ και στις 9:00μμ στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Η παράσταση πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο και με την Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Π.Ε. Ηρακλείου.

Το έργο Όρνιθες παρουσιάστηκε το 414 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια και θεωρείται, λόγω της σκηνικής πληρότητας, το πλέον πετυχημένο έργο του Αριστοφάνη.

Πραγματεύεται τις πρακτικές των πολιτικών και στρατιωτικών, όμως χωρίς αναφορές σε επίκαιρα γεγονότα της Αθήνας, αλλά ως σημείο εκκινήσεως για να περιγράψει μια ιδανική κοινωνία και ταυτόχρονα για να αποδείξει τη βεβαιότητα για την αποτυχία της. Οι Όρνιθες είναι η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει, να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο, να έρθει σε επαφή με την αληθινή του επιθυμία.

Στους Όρνιθες (πουλιά) το θέμα είναι η φυγή του βασανισμένου κι ειρηνόφιλου ανθρώπου για μια χώρα που επικρατεί μια παραμυθένια ειρήνη και συνενώνει την πιο τολμηρή φαντασία με την πιο ανάερη ποίηση. Δύο μεσήλικες Αθηναίοι, ο ενεργητικότατος Πεισέταιρος και ο αγαθός Ευελπίδης, αναγκάζονται από τη μάστιγα της αθηναϊκής δικομανίας να εγκαταλείψουν την Αθήνα. Φεύγουν απ’ τον τόπο τους και φτιάχνουν ανάμεσα στον ουρανό και τη γη τη Νεφελοκοκκυγία (κατοικία κούκων στα σύννεφα), όπου βασιλεύουν τα πουλιά. Το κακό είναι ότι σε λίγο βρίσκονται εκεί κι άλλοι άνθρωποι, οι φαύλοι της Αθήνας που θέλουν να πάρουν μέρος στην ίδρυση της νέας πόλης, Αθηναίοι αξιωματούχοι, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη νέα πόλη, καιροσκόποι κάθε λογής, που σπεύδουν να επωφεληθούν από τη νέα κατάσταση, και κάποιοι αυτόκλητοι υποστηρικτές. Έτσι ο Αριστοφάνης έχει την ευκαιρία να φέρει πάνω στη σκηνή μια ολόκληρη σειρά από εκπληκτικούς τύπους που ο καλύτερος εκπρόσωπός τους είναι ένας ποιητής που θα ήθελε να μεταμορφωθεί σε αηδόνι. Σε λίγο αναγγέλλεται και μια πρεσβεία των θεών. Με την κωμωδία αυτή ο Αριστοφάνης βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα.

afisa ornithes-small

Pinterest
Instagram