Το χωριό Μοχός βρίσκεται μόλις 12 χλμ. νότια της Σταλίδας του Δήμου Χερσονήσου. Το χωριό έχει διατηρήσει το παραδοσιακό του χρώμα και η φύση πρωταγωνιστεί, καθώς περιτριγυρίζεται από ελιές, αμπελώνες και καρποφόρα δέντρα . Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν έναν περίπατο στα γραφικά, στενά σοκάκια του χωριού όπου θα συναντήσουν πετρόκτιστα σπίτια κρητικής αρχιτεκτονικής και καλοδιατηρημένες ιστορικές εκκλησίες και έπειτα να ξεκουραστούν στην πλατεία του.

Στο κέντρο του χωριού, το οποίο αποτελεί και σημείο αναφοράς του, βρίσκεται η μεγάλη, πλακόστρωτη και δενδροφυτεμένη πλατεία στην οποία δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής δίκλιτος ναός του Ευαγγελισμού και της Αγίας Παρασκευής. Στην πλατεία βρίσκονται παλιά παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τις κρητικές γεύσεις κάτω από τον ίσκιο των δένδρων, να συναντήσει και να συζητήσει με τους φιλόξενους κατοίκους της περιοχής.

Ο Μοχός φημίζεται και για την κρητική του μουσική παράδοση. Στα σοκάκια του χωριού ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ακούσει αρκετά συχνά τραγούδια. Κάθε Τετάρτη, την περίοδο του καλοκαιριού, στην όμορφη πλατεία του χωριού, το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Μοχού “Η ΠΡΟΟΔΟΣ” με την συνδρομή έμπειρων μουσικών καλλιτεχνών παρουσιάζει ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με Κρητική αλλά και Ελληνική λαϊκή μουσική. Τουρίστες από τις γύρω περιοχές της Σταλίδας, Μαλίων, και Χερσονήσου έρχονται στον Μοχό όπου διασκεδάζουν, με το γλέντι να κρατά μέχρι το πρωί. Τα καταστήματα της πλατείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σερβίροντας φαγητό και άφθονο κρασί, ενώ χορευτές με παραδοσιακές στολές μαθαίνουν τους τουρίστες να χορεύουν.

Κάθε χρόνο στις 14 και 15 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι που εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι ένα πανηγύρι με κρητικούς χορούς και αγαπημένους κρητικούς καλλιτέχνες, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, ντόπιων και ξένων. Παράλληλα στο Λαογραφικό Μουσείο Μοχού αναπαρίσταται το παλαιό κρητικό νοικοκυριό, γίνεται έκθεση εργόχειρων, υφαντών, κεντημάτων, πλεκτών κλπ.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που επισκέφθηκαν το Μοχό ήταν και ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε, ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα το χωριό και έγινε επίτιμος δημότης.

Στην περιοχή του Μοχού υπάρχουν περίπου 10 εξωκλήσια. Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί την Μονή της Παναγίας της Θεογεννήτορος που βρίσκεται βόρεια του χωριού και εκτός οικισμού.

Το χωριό του Μοχού κρατάει το χαρακτήρα της αυθεντικής Κρήτης με τη φιλοξενία των κατοίκων του, την απλότητα και παράδοση του. Επιπλέον, το κλίμα, η τοποθεσία και ο γύρω χώρος το κάνουν ξεχωριστό και πρώτη επιλογή πάρα πολλών επισκεπτών.

Από το Μοχό, ο επισκέπτης μπορεί να πάει στο οροπέδιο Λασιθίου περνώντας από τα χωριά Ποταμιές και Αβδού και Κράσι.

Περιήγηση στη τοποθεσία

Pinterest
Instagram